Τι είναι το In Loco;
Το In Loco Project εφαρμόζει πιλοτικά ένα νέο, συμμετοχικό μοντέλο για την ένταξη στην Ευρώπη, αναδιαμορφώνοντας πρακτικές και πολιτικές για τους νεοαφιχθέντες. Αυτό το μοντέλο επικεντρώνει τη συμμετοχή της κοινότητας, διασφαλίζοντας ότι οι τοπικές πολιτικές βασίζονται σε πραγματικές ανάγκες.
Στο μοντέλο εμπλοκής των ενδιαφερομένων το In Loco χρησιμοποιεί πραγματικά, βασισμένα στην τοπική κοινωνία δεδομένα για την κατανόηση των αναγκών, των κινδύνων και των ευκαιριών σε κάθε κοινότητα, διασφαλίζοντας ότι οι πολιτικές ένταξης αντικατοπτρίζουν και ανταποκρίνονται αποτελεσματικά σε αυτές.
Αυτό το τριετές έργο, που ξεκίνησε το 2024 και συντονίζεται από το Second Tree, συγκεντρώνει ένα ποικίλο δίκτυο 16 εταίρων, 7 συνδεδεμένων εταίρων, 6 δήμων και 4 ακαδημαϊκών ιδρυμάτων από 11 ευρωπαϊκές χώρες.
Πιστεύουμε ότι η ουσιαστική συνεργασία είναι το κλειδί για την ανάπτυξη της κοινότητας! Όταν οι νεοαφιχθέντες και οι ντόπιοι συμμετέχουν ενεργά, δημιουργούνται κοινότητες χωρίς αποκλεισμούς, συνεκτικές και ευημερούσες.
Για αυτούς τους λόγους, το In Loco περιλαμβάνει:
Έρευνα υπό την ηγεσία των μεταναστών
Ακούμε τις εμπειρίες των μεταναστών σε όλες τις χώρες του έργου.
Εκπαίδευση για την αλλαγή
Μοιραζόμαστε νέους τρόπους για να βελτιώσουμε την εργασία ενσωμάτωσης χρησιμοποιώντας καινοτόμες μεθοδολογίες.
Τοπική δράση
Μετατρέπουμε τις ιδέες σε δράση με τη συγκρότηση ομάδων δράσης (task forces) που δημιουργούν πολιτικές που βασίζονται σε πραγματικές ανάγκες και στοιχεία.
Μεθοδολογία
Έρευνα υπό την ηγεσία των προσφύγων
Εκπαιδεύσεις
Άμεσες δράσεις σε περιοχές υλοποίησης
Συνδυάζουμε εκπαίδευση, έρευνα και δράση—συνεργαζόμαστε σε τοπικό επίπεδο με εταίρους μέσω των Task Forces για να προωθήσουμε απτές αλλαγές καθώς και σε διεθνές επίπεδο με πρόσφυγες μελετητές και ερευνητές.
40 πρόσφυγες θα εκπαιδευτούν για να διεξάγουν συνεντεύξεις με 200 νεοαφιχθέντες, να αναλύσουν δεδομένα και να αναπτύξουν έρευνα με την υποστήριξη της Ακαδημαϊκής Επιτροπής του In Loco. Οι γνώσεις τους θα βοηθήσουν στη διαμόρφωση συστάσεων πολιτικής σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές ένταξης, με βάση τις εμπειρίες των νεοαφιχθέντων σε ολόκληρη την ΕΕ.
Σε τοπικό επίπεδο, οι τοπικές και αγροτικές ομάδες δράσης (task forces) θα συμμετάσχουν σε τρεις διαφορετικές εκπαιδευτικές συνεδρίες: Κοινοτική δέσμευση, Πολιτιστική Διαμεσολάβηση και Συμμετοχικός Σχεδιασμός Πολιτικών.
Οι ειδικοί από το Second Tree θα αμφισβητήσουν τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον «μύθο των μεταναστών», βοηθώντας μας να προσεγγίσουμε τις προκλήσεις από διαφορετική οπτική γωνία. Θα μας δείξουν πώς να συνεργαζόμαστε με νεοαφιχθέντες ως ανεξάρτητους, αυτοδύναμους συνεργάτες, χτίζοντας σχέσεις βασισμένες στην εμπιστοσύνη, τη δικαιοσύνη και την κοινή δέσμευση. Με βάση αυτό, η εκπαίδευση Comparte θα μας βοηθήσει να μετατρέψουμε αυτές τις συνδέσεις σε ισχυρές, αποτελεσματικές ομάδες, χρησιμοποιώντας δημιουργική επίλυση προβλημάτων για να πυροδοτήσουμε νέες ιδέες και λύσεις.
Όλα ξεκινούν με τη συγκέντρωση διαφορετικών φωνών. Οι περιοχές υλοποίησής μας θα επωφεληθούν από μια διαδικασία συνεργασίας τριών σταδίων:
Δημιουργία αγροτικών και τοπικών ομάδων δράσης (task force): Θα δημιουργήσουμε ομάδες εργασίας που θα αποτελούνται από κοινότητες μεταναστών, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών (ΟΚΠ), τοπικές αρχές, ακαδημαϊκά ιδρύματα και τον ιδιωτικό τομέα.
Σχεδιασμός σχεδίων δράσης: Οι ομάδες δράσης θα σχεδιάσουν από κοινού σχέδια δράσης προσαρμοσμένα στις συγκεκριμένες ανάγκες κάθε περιοχής.
Εφαρμογή Σχεδίων Δράσης: Θα εφαρμόσουμε αυτά τα σχέδια δράσης, εφαρμόζοντας λύσεις στην πράξη.
Προσέγγιση
Αξίες
Ενίσχυση των θεσμών για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των τοπικών αναγκών.
Ατομική Πρωτοβουλία
Tο έργο του In Loco βασίζεται στην πεποίθηση ότι όλοι είναι ικανοί, προσιτοί, λογικοί και ίσοι. Ξεκινώντας με αυτή τη νοοτροπία, βοηθάμε όλους να εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον—νεοαφιχθέντες, θεσμούς και κοινότητες— ώστε να γίνουμε πιο δυνατοί μαζί. Η προσέγγισή μας βάζει ως προτεραιότητα:
Βελτιωμένη διακυβέρνηση
Ενεργοποίηση της συμμετοχής νεοαφιχθέντων στην κοινοτική ζωή μέσω πολιτιστικής διαμεσολάβησης και αυτο-συνηγορίας.
Ευημερούσες Κοινότητες
Η προκύπτουσα αμοιβαία ενίσχυση της εμπιστοσύνης στους θεσμούς και στους νεοαφιχθέντες ενισχύει τα θεμέλια για την ανάπτυξη της κοινότητας:
Ενσωμάτωση του πολίτη
Ενθάρρυνση περισσότερων ευκαιριών για τη διαμόρφωση αποφάσεων, αίσθηση του ανήκειν και μια ανοιχτή και κοινή κουλτούρα.
Διασφάλιση καλύτερων μέσων διαβίωσης και υποστήριξη κοινής ανάπτυξης και λογοδοσίας.
Κοινωνική συνοχή
Ανάπτυξη καλύτερων πολιτικών ένταξης, αίσθησης ασφάλειας και αμοιβαίας ευθύνης.