Vad är In Loco?
In Loco-projektet är ett pilotinitiativ som testar en ny deltagandebaserad modell för integration i Europa, med målet att omforma praxis och policy för nyanlända. Denna modell sätter samhällsengagemang i centrum, och säkerställer att den lokal politiken baseras på verkliga behov.
In Locos intressentengagemangsmodell använder verkliga, fältbaserade data för att förstå behoven, riskera och möjligheterna inom varje samhälle, vilket säkerställer att integrationspolitiken både speglar och effektivt svarar på dessa behov.
Projektet som lanserades 2024 och koordineras av organisationen Second Tree, är ett treårigt projekt som samlar ett mångsidigt nätverk bestående av 16 partners, 7 associerade partners, 6 kommuner och 4 akademiska institutioner från 11 europeiska länder.
Vi tror att meningsfullt samarbete är nyckeln till att samhällen växer och utvecklas! När nyanlända och lokalbefolkningen är aktivt engagerade, skapas inkluderande, sammanhållna och välmående samhällen.
Av dessa skäl inkluderar In Loco:
Migrantstyrd forskning
Vi lyssnar på migranters erfarenheter i alla projektländer.
Utbildning för förändring
Vi delar nya sätt att förbättra integrationsarbetet genom innovativa metoder.
Lokal handling
Vi omsätter idéer i praktiken genom att skapa arbetsgrupper som utformar policy baserad på verkliga behov och fakta.
Metodik
Flyktingstyrd forskning
Utbildningar
Direkta åtgärder i implementeringsområdena
Vi kombinerar utbildning, forskning och handling—vi arbetar lokalt med partners genom lokala arbetsgrupper för integration för att skapa konkreta förändringar, och internationellt med forskare och flyktingforskare.
40 flyktingar kommer att utbildas för att genomföra intervjuer med 200 flyktingar och migranter, analysera data och utveckla forskning med stöd från In Locos akademiska kommitté. Deras insikter kommer att bidra till att utforma policyrekommendationer om de bästa integrationsmetoderna, baserat på erfarenheterna hos migranter över hela EU.
På lokal nivå kommer de lokala och landsbygdsbaserade arbetsgrupperna för integration att delta i tre olika utbildningspass: Engagemang i lokalsamhället, Kulturell Medling och Medskapande Policydesign.
Experter från organisationen Second Tree kommer att utmana "migrantmyten" -vårt sätt att se på migranter, och hjälpa oss att närma oss integrationsutmaningar från ett nytt perspektiv. De kommer att visa oss hur vi kan arbeta med nyanlända som självständiga, kapabla partners, och bygga relationer baserade på förtroende, rättvisa och gemensamt engagemang. Organisationen Compartes utbildning bygger sedan vidare på detta och hjälper oss bygga upp starka, effektiva lokala arbetsgrupper för integration, genom att använda kreativt problemlösande och utveckla nya idéer och lösningar.
Arbetet börjar med att samla in olika röster. Våra implementeringsområden kommer använda sig av en samarbetsprocess i tre steg:
Skapande av landsbygds- och lokala integrationsarbetsgrupper: Vi kommer att skapa arbetsgrupper bestående av nyanlända/migranter, civilsamhällesorganisationer, lokala myndigheter, akademiska institutioner och den privata sektorn.
Utformning av handlingsplaner: Arbetsgrupperna kommer gemensamt att utveckla handlingsplaner anpassade till varje områdes specifika behov.
Genomförande av handlingsplaner: Vi kommer att implementera dessa handlingsplaner och omsätta lösningarna i praktiken på fältet.
Tillvägagångssätt
Värderingar
Strengthening institutions to effectively address local needs.
Individuell handlingsfrihet
In Locos arbete grundas på tron att vi alla är kapabla, tillgängliga, förnuftiga och jämlika. Genom att utgå från detta tankesätt hjälper vi migranter, institutioner och samhällen att bygga ömsesidigt förtroende—så att vi kan växa och bli starkare tillsammans. Vårt tillvägagångssätt fokuserar på:
Förbättrad styrning
Möjliggöra nyanländas deltagande i samhällslivet genom kulturell medling och självstyrning.
Välmående lokalsamhällen
Den ömsesidiga förstärkningen av förtroendet mellan institutioner och nyanlända skapar grunden för positiv samhällsutveckling:
Medborgarinkludering
Främja fler möjligheter att påverka beslut, en känsla av tillhörighet och en öppen, gemensam kultur.
Säkerställa bättre levnadsvillkor och stödja gemensam tillväxt och ansvarstagande.
Social sammanhållning
Utveckla en bättre integrationspraktik, en känsla av trygghet och ömsesidigt ansvar.