Ce este In Loco?
Proiectul In Loco operează cu un model nou și participativ de integrare în Europa, remodelând practicile și politicile pentru nou-veniți. Acest model se centrează implicarea comunității, asigurând faptul că politicile locale se bazează pe nevoi reale.
Modelul de implicare a părților interesate al In Loco utilizează date reale, de la fața locului, pentru a înțelege nevoile, riscurile și oportunitățile din fiecare comunitate, asigurându-se că politicile de integrare reflectăși oferă un răspuns eficient la acestea.
Lansat în 2024 și coordonat de Second Tree, acest proiect de 3 ani reunește o rețea diversă de 16 parteneri, 7 parteneri asociați, 6 municipalitățiși 4 instituții academice din 11 țări europene.
Noi credem căo colaborare constructivă este esențială pentru dezvoltarea comunității! Atunci când nou-veniții și localnicii sunt implicați activ, se formează comunități incluzive, coezive și prospere.
Din aceste motive, In Loco include:
Cercetare
Luăm în considerare experiențele migranților din toate țările participante la proiect.
Training pentru schimbare
Împărtășim noi modalități de îmbunătățire a activității de integrare prin utilizarea unor metodologii inovatoare.
Acțiune la nivel local
Transformăm ideile în acțiuni prin formarea de grupuri de lucru care elaborează politici bazate pe nevoi și pe dovezi reale.
Metodologie
Cercetare
Training
-uri
Acțiuni directe
Combinăm training-ul, cercetarea și acțiunea—lucrăm la nivel local cu partenerii noștri prin intermediul unorgrupuri de lucru pentru a produce schimbări tangibile, precum și la nivel internațional cu specialiști și cercetători în domeniul refugiaților.
40 de refugiați vor fi instruiți să realizeze interviuri cu 200 de nou-veniți, să analizeze date și săefectueze cercetări cu sprijinul Comitetului academic al In Loco. Perspectivele acestora vor contribui la formularea de recomandări politice privind cele mai bune practici de integrare, bazate pe experiențele nou-veniților din întreaga UE.
La nivel local, grupurile de lucru locale și rurale vor participa la trei sesiuni de formare diferite: Implicarea comunității, medierea culturalăși elaborarea de politici participative.
Experții de la Second Tree vor recontextualiza modul în care vedem „mitul migrantului”, ajutându-ne să abordăm provocările dintr-o perspectivă diferită. Aceștia ne vor arăta cum să lucrăm cu nou-veniții ca parteneri independenți și autonomi, dezvoltând relații bazate pe încredere, corectitudine și angajament comun. Pe baza acestora, training-ul Comparte ne va ajuta să transformăm aceste relații în echipe puternice și eficiente, folosind rezolvarea creativă a problemelor pentru a genera noi idei și soluții
Totul începe de la reunirea diferitelor voci. Teritoriile noastre de implementare vor beneficia de un proces de colaborare în trei etape:
Crearea de grupuri de lucru rurale și locale:Vom crea grupuri de lucru formate din comunități de migranți, organizații ale societății civile (OSC-uri), autorități locale, instituții academice și sectorul privat.
Elaborarea Planurilor de Acțiune:Grupurile de lucru vor elabora împreună planuri de acțiune adaptate nevoilor specifice ale fiecărui teritoriu.
Implementarea Planurilor de Acțiune: Vom pune în aplicare aceste planuri de acțiune, punând în practică aceste soluții pe teren.
Abordare
Valori
Consolidarea instituțiilor pentru a răspunde eficient nevoilor locale.
Autonomie la nivel individual
Activitatea In Loco se bazează pe convingerea căfiecare persoană este capabilă, abordabilă, rezonabilăși egală. Pornind de la această mentalitate, ajutăm toate persoanele implicate să aibă încredere unii în alții - nou-veniți, instituții și comunități - astfel încât să putem deveni mai puternici împreună. Abordarea noastră prioritizează:
Guvernanță îmbunătățită
Facilitarea participării nou-veniților la viața comunității prin mediere culturalăși reprezentare proprie.
Comunități prospere
Consolidarea reciprocă a încrederii în instituții și în nou-veniți, care rezultă din aceasta, pune bazele dezvoltării comunității:
Incluziune civică
Încurajarea mai multor oportunități de a lua decizii, un sentiment de apartenențăși o cultură deschisăși comună.
Asigurarea unor mijloace de trai mai bune și sprijinirea creșterii comune și a responsabilității.
Coeziune socială
Dezvoltarea unor politici de integrare mai bune, a unui sentiment de siguranțăși de responsabilitate reciprocă.